Begraafplaats

Achter de kerk ligt een kleine begraafplaats. Het kerkhof is even oud als het kerkgebouw (1822), daarna is het verschillende malen vergroot. Het momenteel oudste graf dateert van 1853 en is van de Baronnesse van den Hugenpoth. Zij was de laatst douairiere van de Weijer (voormalig bejaarden/verzorgingshuis, nu cultureel centrum). Een foto van deze dame hangt in 'het zaaltje' in het kerkgebouw.

alt

Bij de ingang hangt een bordje 'Nederlands oorlogsgraf', dat is omdat er een in de tweede wereldoorlog gesneuvelde soldaat ligt. Het betreffende graf wordt onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

alt

Op 22 april 2007 werd op het kerkhof het monument voor het ongeboren kind onthuld. Het beeld is gemaakt door de kunstenares Mieke van Uden. Mensen die in blijde verwachting waren en van wie het kindje dood wordt geboren, weten soms niet meer op welke begraafplaats hun kindje naamloos werd begraven. Het monument biedt hen een plaats om te rouwen en om deze kinderen op een waardige wijze te herdenken. Die mogelijkheid is er ook voor mensen die geen relatie hebben met onze gemeente.

alt

Het monument bestaat een een wereldbol die door twee vrouwenhanden wordt gedragen. Boven is de aarde een beetje verscheurd, als teken van gebrokenheid en onherstelbare schade. Binnen in de aardbol ligt een klein bolletje, het symbool van het ongeboren kind.